Pilis Vadállományáért és Vadászaiért Alapítvány
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Elérhetőségeink

Pilis Vadállományáért és Vadászaiért Alapítvány

2013 Pomáz,
Ibolya u. 37.

Kapcsolattartó: Murvai László (titkár)

E-mail: murvailaszlo@t-online.hu

 

 
Statisztika
Indulás: 2011-10-08
 
Vaddisznó GYIK /ÚJ/
Gyakran ismételt kérdések a vaddisznóról
(Információk a Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével)
 
Az erdők természetes alkotóelemei a vadon élő állatok, közöttük vadászható és védett fajok, valamint kártevők is előfordulnak. A beépítettség és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent. A vadon élő állatok közül az ökológiai szempontból generalistának – széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkezőnek – tekinthető fajok, mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz már hozzászoktak az ember közelségéhez. Ezért az erdőterülettel határos lakott területeken illetve a városba mélyen behúzódó zöld elhanyagolt területen, telkeken is előfordulnak. A fent említett vadászható fajok őshonosak, jelenlétük nem a vadászatnak köszönhető. Ugyanolyan természetes alkotóelemként kell azokra tekinteni, mint a feketerigóra, a szúnyogra, vagy a harkályra.
 
Vaddisznót láttam az erdőben, természetes ez?
Igen. A vaddisznó az erdei életközösség természetes része, a legelterjedtebb nagyvadfajunk.
 
Vaddisznót láttam az utcán, természetes ez?
Igen. A vaddisznó minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket. Az elhanyagolt és háborítatlan gazos, bozótos ingatlanokon nem zaklatják és itt rendszerint táplálékhoz is könnyen jut (pl.: hullott gyümölcs, kerti hulladékok). Őshonos vadfajunk, melynek az alkalmazkodó képessége és intelligenciája kimagasló, ezért megjelenésére bárhol számíthatunk.
 
Miért jön lakott területre a vaddisznó?
A vaddisznó elsősorban a megfelelő búvóhely és a vonzó táplálékforrások miatt jelenik meg a lakott területeken. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára táplálékforrás a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), kerti vetemények, zöldségek, mezőgazdasági termények, a víz, a dagonyázási lehetőség. A vaddisznó mindenevő, különösen kedveli a lédús zöldségeket és gyümölcsöket. Minden tevékenység, mely ezeket a vonzó tényezőket csökkenti, hozzájárul a vaddisznó jelenlétének csökkentéséhez.
 
Az állat éhes és szomjas, miért nem etetik, illetve itatják a vaddisznót?
A Pilisben és a Budai-hegységben a vadgazdálkodók - így többek között a Pilisvölgye Vadásztársaság és a Pilisi Parkerdő Zrt. - egész éven át folyamatos etetéssel igyekszik a vaddisznót az erdők belsőbb, lakott területektől távol eső részein tartani. Az etetés mellett folyamatos itatást is végzünk továbbá dagonyázó helyeket üzemeltetünk.
A locsoló berendezések környékét a vaddisznó nem a szomjúsága végett keresi fel, hanem azért mert az öntözött gyep igen gazdagon lakott az alsóbb rendű, gerinctelen élőlényekkel, amelyek fontos táplálékát jelentik a mindenevő vaddisznónak.
 
Harminc disznót láttam egyszerre, miért hagyták így túlszaporodni a vaddisznókat?
Ha például harminc vaddisznót látunk egyszerre egyáltalán nem biztos, hogy túlszaporodott az állomány. A vaddisznók nem magányosan, hanem csoportokba verődve kondában élnek. Egy ivarérett koca nem ritkán 8-10 malacot is vezet, ezért harminc disznó egy kondában csupán három anyaállat és azoknak az utódai. Általános szabály, hogy a csapatban élő állatok egyedeiknek jobb esélyei vannak a túlélésre. Ez az oka annak, hogy a vaddisznók kondába szerveződve élnek.
 
Vaddisznót láttam a kertemben miért nem fogja be valaki?
A vaddisznó befogása bonyolult szakmai feladat, amely - jelentős eszköz- és munkaigénye mellett - komoly előkészítést igényel. A vaddisznó élvefogó berendezés egy nagyméretű, több mázsás szerkezet. A befogó telepítése és a befogás között akár több hónap is eltelhet. A befogókat csak ritkán telepítik lakott ház kertjébe vagy udvarába. A befogást megelőzően etetéssel csalogatják az állatokat a befogóhoz, amely állat további kárt tehet az udvarban, továbbá a befogásból kimaradó vaddisznók az etetés miatt a későbbiekben rendszeresen felkereshetik azt ingatlant.
A Pilisvölgye Vadásztársaság befogóberenezésekkel nem rendelkezik, azonban a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete egész évben folyamatosan végez vaddisznó befogást az arra alkalmas területeken.
 
Mit tesz a vadásztársaság a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorításáért?
A Pilisvölgye Vadásztársaság és a Pilisi Parkerdő Zrt.
- a vaddisznók létszámának csökkentését végzi a befogók folyamatos üzemeltetésével;
- a vaddisznók létszámának apasztását végzi a lakott területhez közeli erdőterületeken fegyveres vadászattal;
- egész éven át tartó etetést és itatást végez az erdő belsőbb részein;
- dagonyák üzemeltetését végzi az erdő belsőbb részein;
- aktívan kommunikál a lakossággal illetve az önkormányzatokkal.
 
Bejött a vaddisznó a kertembe, mit tehetek, hogy ez ne forduljon elő többször?
A vadkárosítás megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte.
A telkek kerítéseinek megerősítését illetve kijavítását, oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni; (vaddisznó távoltartása céljából, elég a kerítés alsó, kb.: 1-1,5 méteres részének megerősítése pl.: a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, melyet stabil oszlopokhoz rögzítünk, fél méterenként lecövekelünk, esetleg a földbe süllyesztünk). A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani! Amennyiben bizonytalanok vagyunk a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjünk vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!
 
Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?
A lakosok a vaddisznók településközeli jelenlétének visszaszorítása érdekében a következőket tehetik ingatlanainkon, és azok környezetében:
- az ingatlanokat határoló kerítések vad biztossá tétele;
- az elhanyagolt telkeken illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
- ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetése;
- a zöld hulladék szakszerű kezelése.
 
Kinek a feladata a vaddisznó létszámának csökkentése?
Első lépésben tisztázni szükséges, hogy a kérdéses terület kül- vagy belterületi ingatlan.
A külterületi ingatlanokon az Alapítványunk működési területén a Pilisvölgye Vadásztársaság és a Pilisi Parkerdő Zrt. a vadászatra jogosult. Ezeken a helyeken a vaddisznó létszámapasztásának mértékét a vadászati hatóság határozza meg, illetve annak elvégzését ellenőrzi.
A települések közigazgatási belterülete nem képezi részét a vadászterületnek, ezért lakott területen a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek nincs jogosultsága vadászati tevékenység végzésére.
 
Akkor ki ejtheti el a vadat a vadászterületen kívül (pl.: a városban)?
A jelenlegi szabályozás a település belterületén történő vad elejtésének feladatát nem ruházza senkire. A szükséges engedélyt a területileg illetékes rendőrhatóság jogosult kiállítani.
A legproblémásabb területek önkormányzatai mérlegelve a kialakult helyzetet, mezőőrt alkalmaznak, aki rendelkezik a rendőrség által kiadott engedéllyel, így a fegyverét is használhatja a település közigazgatási belterületén.
 
Ki a felelős a vadkárért?
A vadászati törvény részletesen szabályozza a vadkár kérdését. Fontos kiemelni, hogy vadkár csak vadászterületen (külterületi ingatlan) bekövetkezett kár lehet, a törvény által meghatározott kultúrákban és időszakokban! Vadkár bekövetkezése esetén a területileg illetékes vadászatra jogosultnál lehet kezdeményezni a vadkár megállapítását.
Mivel jogilag nem minősül vadászterületnek a település közigazgatási belterülete, így a Pilisvölgye Vadásztársaságnak vagy a Pilisi Parkerdő Zrt-nek nincs felelőssége a lakott területen élő vadfajok károkozásának tekintetében. Fontos hangsúlyozni még egyszer, hogy ezek az állatfajok nem a vadászatra jogosult miatt élnek a területen, sem a vadászterületeken, sem a városban. A szomszédos terület vadászatra jogosultjának a belterületen élő vadállomány létszámának lényeges befolyásolására nincs sem jogosultsága, sem eszköze, továbbá a vadászterületen kívüli káresemény bekövetkezésére semmilyen ráhatása nincs.
 
Mire lehet számítani a jövőben a városban megjelenő vadak létszámának változása tekintetében?
Több nyugati nagyvárosban (pl.: Berlin, Madrid) a Budapestihez hasonló problémákat okoz a vaddisznó. A németországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vaddisznók vadászterületen történő intenzív vadászata csak tovább rontotta a lakott területi helyzetet. A több évtizedes probléma megoldása érdekében tett lépések ellenére a mai napig sem sikerült a vaddisznók létszámát lecsökkenteni a német fővárosban. Az emberek fokozatosan megszokták a városban lakó vaddisznók és rókák látványát, megtanulták, hogy hogyan tudnak a városi vadak mellett élni. A Pilisvölgye Vadásztársaság és a Pilisi Parkerdő Zrt. a lehetőségeihez mérten minden erőfeszítést meg tesz a probléma kezelése érdekében, azonban az illetékes önkormányzatok és a lakók együttműködése nélkül lényegi változás nem várható az ügyben.
 
Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval?
A vaddisznó kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni. Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.
Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó támadhat a kutyákra.
 
Kérjük, hogy megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásában!
 
 
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
 
Cikkek a vaddisznó terjedéséről, a települések közeli megjelenéséről
A témában kapcsolatos további problémákról az alábbi cikkekben olvashatnak:
http://vip.gportal.hu/gindex.php?pg=709876&nid=6347843 (Vadászati Információs Portál)
 
 
 
Aktuális

Sikeres lakossági együttműködéssel az orvvadászok ellen.
A részletek megismerhetők a "Hírek" menüpontból.

 
Pontos idő
 
Támogatónk

Honlapunk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásából valósult meg.

 

ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen